keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Hulluna salaattiin

Uusi vuosi on alkanut melko mallikkaasti (viittaan siis lupauksiini). Loppiaiseen asti ruokavalio oli vielä vähän hakusessa, mutta sen jälkeen on näyttänyt huomattavasti paremmalta. Osana tätä elämäntaparemonttini toista osaa (eka osa siis oli elokuusta 2012 heinäkuuhun 2013) olen uudelleen innostunut salaateista. Tavallinen peruslisukesalaatti ei mua kauheasti innosta, mutta heti kun puhutaan salaateista, joissa on vähän muutakin kuin kurkkua ja tomaattia, mun ruokahaluni syttyy. Rakastan lounassalaatteja, jotka ovat ruokaisia ja raikkaita. Toisaalta olen jokseenkin ennakkoluuloinen enkä laita salaattiini mitä tahansa, mutta pikku hiljaa repertuaari on kyllä laajentunut. Suuren kysynnän vuoksi tarjoilen teille tässä postauksessa pari tämän hetken suosikkisalaattiohjettani. Sanottakoon, että ihan itse en ole näitä kehitellyt, toiseen olen saanut apua hyvältä ystävältäni ja toisen löysin Pirkan vanhoista reseptivihoista. Mutta ensin on todettava, että jo on aikoihin eletty, kun mun blogissa on ruokaohjeita...! :) 

Maalaissalaatti (4 annosta)

3 - 4 kananmunaa
1 pkt pekonia
½ valkosipulinkynttä
1 ps jääsalaattia
1 ruukku tammenlehväsalaattia
1 rs miniluumutomaatteja tai kirsikkatomaatteja
100 g kurkkua
1 punasipuli
 50 g parmesanjuustoa

yrttiöljy:
20 lehteä basilikaa
1 dl persiljanlehteä
½ dl neitsytoliviiöljyä
½ dl rypsiöljyä
1 rkl sitruunamehua

Tee ensin yrttiöljy valmiiksi. Vaikka ohjeessa käsketään laittamaan kahta erilaista öljyä olen saanut oikein maittavaa salaattia ihan yhdelläkin öljyllä. Yrttiöljyn saa parhaiten tehtyä tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Paista tai grillaa pekonit rapeiksi. Asettele salaatin ainekset vadille ja kaada yrttiöljyä päälle ja ripottele parmesaanilastut. Valmis!

Kana-mozzarellasalaatti

1 ps jääsalaattia
2 - 3 tomaattia
kurkkua
pala purjoa
1 pkt mozzarellaa
aurinkokuivattua tomaattia
2 -3 maustamatonta kananrintafileetä
kuivamarinadi kanalle
ripaus balsamicoa ja öljyä

Kunkin aineksen määrä riippuu siitä mistä pidät ja miten ison salaatin teet, tällä määrällä tulee noin 4 annosta. Mausta kananrintafileet BBQ allround kuivamarinadilla ja paista tai grillaa ne. Pilko muut salaatin ainekset vadille ja laita kanat joukkoon. Kaada salaatin päälle hieman balsamicoa ja aurinkokuivatun tomaatin purkista pari lusikallista öljyä, joilla saat hieman makua salaatille. Valmis!

Olen nyt tehnyt näitä salaatteja esimerkiksi viikonloppuherkuiksi, ja hyvin ovat tehneet kauppansa. Näitä voi käyttää myös lounassalaatteina tai miksei iltapalanakin. Itse söin tällaisen ruokaisan salaatin juuri tällä viikolla päivälliseksi töiden jälkeen ja kyllä oli hyvä fiilis koko illan. Jos salaatin tekeminen laiskottaa, pyydä jotakin perheenjäsentä kaveriksi pilkkomaan osan aineksista, samalla voitte jutella päivän kuulumiset. Yhdessä tekeminen on kivempaa! Vielä sellainen vinkki, että mulla on jääkaapissa jatkuvasti valmiiksi pestyjä salaatinlehtiä Tupperwaren Ventsmart -rasiassa, jossa ne säilyvät raikkaina useita päiviä. Tämä rasia on muuten nerokas keksintö ja mullistanut mun kasvisten syöntiä oleellisesti, koska nyt kasvisten ottaminen on helppoa. Vaikka muuten en olekaan mikään Tupperware intoilija, tätä tuotetta suosittelen!

2 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeista! Oon miettiny et enemmän salaatteja olis kiva syödä, mut en jaksa lähtee ite metsästeleen hyviä reseptejä. Toisten hyväksi havaitsemat siis passaa!

    VastaaPoista
  2. Ole hyvä! Mulla on näitä ohjeita lisääkin, ehkä jatkan tällä linjalla vielä toisenkin kerran :)

    VastaaPoista