keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Say cheese!

Olen armoton juustofani ja nyt olen haaveillut hyvistä juustoista jo hyvän tovin. Onneksi jouluun on enää alle kolme kuukautta, sillä olen jo monen vuoden ajan noudattanut (tai ainakin yrittänyt noudattaa) seuraavaa kaavaa: herkkujuustoja vain jouluna ja juhannuksena. Herkkujuustoiksi lasken kaikki muut juustot kuin Edamin tai Oltermannin kaltaiset perusjuustot. Syy, miksi moista kaavaa yritän noudattaa, on siinä yksinkertaisessa faktassa, että juustoissa on paljon rasvaa, ja yritän suojella verisuoniani tukkeutumasta ja yritän myös välttää enempien ylimäääräisien kilojen keräämistä.Silloin tällöin heikkona hetkenä tulee kuitenkin langettua johonkin ylimääräiseen juustonpalaan - kuten pari päivää sitten Valion Luostari Port Salut juustoon. Niin kermaista ja niin hyvää! Tästä heikosta hetkestä inspiroituneena: juustopostaus!

Ihan ensimmäinen herkkujuustorakkauteni oli brie (alla), joka on mielestäni kaikkien aikojen juusto  - edelleen. Näin ehkä siitä syystä, että sen kautta tutustuin juustojen maailman paremmin.

Toinen alkuaikojen ihastus oli halloumi (alla), johon tutustuin puoliksi sattumalta Kyproksella v. 1999, kun tilasin listalta tietämättä mitä halloumi on ja ihastuin kertalaakista. Siihen aikaan halloumia löysi Suomesta vain Stockmannilta varsin messevällä hinnalla. Siitä huolimatta sitä piti ostaa ja grillata samaan tyyliin kuin Kyproksella. Halloumi on kyllä yksi parhaista juustoista koskaan.


Viime vuoden paras juustolöytö on Gruyere (yllä), joka on aiemmasta juustomaustani poiketen kova juusto ja voimakkaan makuinen. Tähän makuun hurahdin niin, etten pystynyt laskemaan juustoveistä käsistäni kuin vasta puoli juustoa syötyäni. 

Muita herkkujani ovat port salut juustot, Morbier eli tuhkajuusto ja uusimpana Appenzeler. Toki sinihomejuusto, feta, mozzarella, vuohenjuusto ja monet muutkin maistuvat. Mutta vielä on juustomakuja maistamatta, joten tänäkin vuonna aion hankkia jonkin uuden tuttavuuden joulun juustotarjottimelle. Joulun aikaan voinkin sitten raportoida juustoista lisää :)


2 kommenttia:

  1. Arkijuustoissa on tullut uusi oltermanni cheddare tai jotain sinne päin. Aikamoisen hyvää ja sitä voi popsia arkleivän päällä tai oikeastaan hapankorppu on parempi.

    VastaaPoista